fbpx

Henna Haapala

Facebooktwitterlinkedin

Jos sinulla on ystävä, joka hyötyisi tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin. Kiitos!

Sain pari päivää sitten viestin asiakkaaltani. Hän kirjoitti viestissä huomiosta, jonka oli tehnyt omasta olostaan ja siitä, miten hänen energiansa tietyllä hetkellä käyttäytyvät.

Olen iloinen tästä yhteydenotosta. Tällaisten huomioiden tekeminen kertoo edistyksestä ja siitä, että viestin lähettäjä on aktiivisesti ottanut osaa itsensä hoitamiseen.

Jännittämisestä tulee ensimmäisenä mieleen hikiset kainalot kahvipöytäkeskustelussa tai tärisevä käsi lautapeli-illassa.

Kuitenkin, ovatko tällaiset tukalat tilanteet ja jännittäminen niissä vain jäävuoren huippu?

Jännittämistä on hyödyllistä tarkastella laajemmasti kuin vain niissä tilanteissa, joissa fyysiset jännittämisen oireet ottavat vallan. Millaisia huomioita omista ajatuksista ja tunteista voi tehdä silloin kun  jännitystä aiheuttava tilanne ei ole päällä?

Kun alkaa hoitaa itseään, näitä huomioita alkaa usein vain tupsahdella mitään yrittämättä.

Sisäinen kriitikko väittää sanovansa totuuksia

Kun etsit jännittämisen juurisyitä, kannattaakin katsoa pintaa syvemmälle. Nämä syyt voivat näkyä muissa tilanteissa kuin niissä, jotka ovat inhottavimpia ja aiheuttavat eniten jännitystä.

Tara Mohr on amerikkalainen kirjailija, joka kirjoittaa sisäisestä kriitikosta kirjassaan Playing Big – Practical Wisdom for Women Who Want to Speak Up, Create and Lead.

Hän luettelee kirjassaan tyypillisiä uskomuksia ja ajatuksia itsestä, jotka pyörivät monella itsepintaisesti taustaäänenä mielessä:

”En ole tarpeeksi hyvä.”

”En ole tarpeeksi asiantunteva.”

”En ole valmis vielä.”

”Näytän lihavalta tässä paidassa.”

”Ihmiset nauravat minulle.”

Mohrin mukaan näistä uskomuksista on monella ihmisellä tullut taustaääni, jonka kanssa he ovat tottuneet elämään. Monet eivät pysty edes ajattelemaan, että asiat voisivat olla toisella tavalla.

Siksipä tällaisen sisäisen äänen tunnistaminen on iso askel – miten voisit muuttaa mitään sellaista, minkä olemassaolosta et ole tietoinenkaan?

Luin Mohrin kirjan ensimmäisen kerran melkein kymmenen vuotta sitten. Silloin suorastaan hihkuin, sillä tunnistin itseni niin monesta kohtaa.

Aikaa on kulunut melko paljon ensimmäisestä lukukerrasta, ja yhä edelleen teen havaintoja itsestäni. Havaintojen tekeminen ei tunnu pahalta, sillä tiedän, että asioiden tuleminen tietoisuuteen kertoo edistymisestä.

Itsensä kritisoiminen on suojamekanismi

Ihmiselle voi käydä kipeää fyysisesti. Kutenkin myös kriittiset sanat, arvostelu, ihmisten torjuvuus ja jopa vihaisuus satuttavat myös.

Mohr kirjoittaa kirjassaan, kuinka sisäinen kriitikko haluaa suojella meitä kaikelta tältä muodostamalla joskus julmiakin itsesyytöksiä. Silloin emme laita itseämme niin herkästi alttiiksi toisten arvostelulle. Vetäydymme taka-alalle, emmekä laita itseä likoon.

Näiden kriittisten äänien syntymiseen on tietysti muitakin syitä. Varhaiset kokemukset, suorituskeskeinen yhteiskunta ja niin edelleen.

Kriittisiä ajatuksia voi lievittää

Energioiden näkökulmasta kriittinen ajattelu itseä kohtaan kumpuaa useammasta lähteestä. Kolmoislämmittäjästä olen kirjoittanut jo aiemmin. Se on vastuussa taistele-pakene-jähmety -tilan kytkemisestä päälle kehossa.

Kolmoislämmittäjän tehtävä on suojella henkeäsi. Se myös rakastaa tapoja. Ne ovat tuttuja, turvallisia ja tehokkaiksi havaittuja – olethan edelleen hengissä.

Saman kriittisen ajatusmallin toistuminen mielessä liittyy kolmoislämmittäjän toimintaan. Todennäköisesti se on yliaktiivinen ja kaipaa rauhoittamista.

Jos et ole vielä katsonut ohjeita kolmoislämmittäjän kanssa työskentelyyn, voit tilata ne sähköpostiisi ilmaiseksi klikkaamalla tästä.

Kolmas chakra tallettaa sisäänsä odotukset itseä kohtaan

Chakrat ovat energiapyörteitä kehomme etu- ja takapuolella. Ne pitävät sisällään jäljen kaikesta kokemastamme. Jokainen niistä kattaa eri teeman. Kolmas chakra pitää sisällään asioita liittyen identiteettiin ja egoon. Se on voima, joka pitää yllä käsitystä itsestämme ja siitä, miten haluamme maailman meidät näkevän.

Tunnistitko itsesi Mohrin luettelemista ajatusmalleista? Jos ne ovat jumittaneet mielen taustaääneksi, kolmas chakra on hyvä paikka aloittaa itsensä hoitaminen.

Epätasapainossa oleva kolmas chakra voi näyttäytyä tuomitsevana asenteena, ahdistuneisuutena ja syyllisyyden tunteina.

Chakrojen kanssa työskentely on antoisaa, sillä tukkeutuneen energian vapautuminen voi tuoda lisää ymmärrystä ja myötätuntoa itseä kohtaan.

Joskus hoidon aikana tai sen jälkeen tuli mieleen muistoja, mielikuvia tai ajatuksia, jotka selkeyttävät käsitystä itsestä ja omasta historiasta.

Nämä havainnot ovat kultahippusia – yksi tietolähde siitä, että asiat ovat menossa eteenpäin.

Kun kriitiset ajatusmallit eivät aja ahtaalle, jännittävät tilanteetkaan eivät tiivisty sietämättömiksi

Koska chakrat ovat paikka, jonne kaikki aiemmat kokemukset tallentuvat, niitä hoitaessa osut mitä todennäköisimmin myös kriittisiin ajatusmalleihin.

Kun tasapainotat chakrojasi, hoidat kriittisiä ajatusmalleja energeettisesti. Hoidat muistoja ja kokemuksia, joista tuo kriittisyys on saanut alkunsa.

Läheskään aina ei ole mahdollista tietää, että mistä kaikki on saanut alkunsa, mutta olon rauhoittuessa tiedät energioiden tasapainottuneen.

Kun sinä olet tasapainoisempi, asioiden ei tarvitse kärjistyä fyysisiksi oireiksi jännittävissäkään tilanteissa.

Jos jatkat itsesi hoitamista ja energioiden tasapainottamista, todennäköisesti alat huomata uusia asioita ja ajatusmalleja itsestäsi.  Muista, että meneillään on prosessi, joka tuo sinulle vakautta ja mielenrauhaa.

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin. Kiitos!